By levente | 2023. 10. 04., sze – 09:33

Elindult az új tanév!

Szeptember elsején újra benépesült az iskola. 19 első osztályossal bővült a létszám. Nemcsak a kicsik, de a pedagógusok között is felfedezhettünk új arcokat. Lipták Katalin tanárnő a matematika tantárgyat vette át a felső tagozaton, Kovács Ferenc lelkipásztor pedig a hitoktatói feladatokat látja el ebben az évben intézményünkben.

évnyitó
Galéria megtekintéséhez kattints a képre!

A legkisebbek az óvodából indultak az évnyitóra. A tanító nénik és a nyolcadikos tanulók kísérték őket új intézményükbe.

A tanévet Fodor Betty igazgatónő nyitotta meg.

Az első osztályosok az óvónénik vezetésével verset szavaltak. A másodikosok rövid kis műsorral köszöntötték az újoncokat, akik az „eskütétel” után hivatalosan is iskolások lettek. Az első nap folyamán büszkén viselték a szüleik által feltűzött „Első osztályos lettem” feliratú kitűzőt.

A Kiskőrösi Tankerületi Központ 30 tanuló iskolakezdését segítette tanszercsomaggal, amit az iskolában vehettek át a szülők.

Szeptember elején minden osztályfőnök megtartotta szülői értekezletét, ahol a Házirend ismertetése mellett az éves munkatervben is szereplő fontosabb dolgok szoktak elhangozni. Szokás szerint ilyenkor kerül sor az szmk tagok újraválasztására. A szülői munkaközösség soraiban új tagokat is üdvözölhettünk.

Ebben a hónapban lezajlottak a már hagyományossá vált csapatépítő programok. Szülők, gyerekek, tanítók, tanárok mind jól érezték magukat ezekben a mozgalmas órákban. A közös játékok, versenyek, vetélkedők és az ebédfőzés népszerű helyszíne idén a tompai Cserkészpark volt.

A Lázár Ervin Program keretében szeptember 19 -én kedden a felsősök a „Kezdetben vala a tánc”, 29-én az alsó évfolyamosok a „Táncolni mindenki tud” című zenés előadást tekintették meg Kiskunhalason.

Tanulóink jó eredménnyel szerepeltek Bácsalmáson az atlétika versenyen.

Gratulálunk nekik és a felkészítőnek, Bögre Károly testnevelő tanárnak is.

70 m: 1. Kruska Ármin

70 m: 3. Ruska Dzsenifer

400 m: 2. Kruska Ármin

400 m: 3. Ruska Dzsenifer

III.korcsoport 4x200m váltó:

2. Kelebia: Ruska Dzsenifer, Kruska Noel, Csernák Sára, Balogh Péter

IV.korcsoport; 4x200m váltó:

2. Kelebia: Penovácz Jázmin, Bédics Ádám, Juhász Réka, Kruska Ármin

Elindultak a szakkörök is. Ella néni táncosai, Dzsúdó, Báb, Informatika, Rajz és a Német szakkörök mellett új lehetőségekkel is várjuk az érdeklődő tanulókat. Ezek pedig a Zeneművészeti szakkör- zongoraoktatással, Liptai Laura vezetésével, Sportkör, Kézilabda, „Meghallgatlak”- beszélgetőkör Kovács Ferenc hitoktató szervezésében. Szeptember 30-a a népmese napja. Minden osztály népmesehallgatással emlékezett meg erről az évfordulóról.

 

 

KEVE program indul októberben az iskola első osztályában. A program felmenő rendszerben történik.

Közlekedjünk Együtt, Vigyázzunk Egymásra! = KEVE

 

A gyermekek akár gyalog, akár kerékpárral vesznek részt a forgalomban, szerves részei a közlekedésnek, ezért bennük minél fiatalabb korban ki kell alakítanunk azokat a beállítódásokat, automatizmusokat, szokásokat, valamint döntési és magatartási készségeket, amelyek hozzásegítik őket a közlekedésben való részvételük kockázatának csökkentéséhez. A bővülő járműpark, az állandóan növekvő forgalomsűrűség és sajnos a közlekedésben is egyre gyakrabban tapasztalható figyelmetlenség, továbbá a szabályok áthágásának „divatja” ma már olyan nagyságrendű- sajnos statisztikai adatokkal meggyőzően igazolható- reális veszélyforrást jelent, amely (a család felelős szerepén túl) minden gyermek számára szükségessé teszik a közlekedésben való önálló részvételre történő szervezett felkészítést is. A biztonságos közlekedés egyik alapfeltétele, hogy a gyalogosok, a járművek utasai és vezetői egyaránt ismerjék a közlekedés rájuk vonatkozó szabályait, továbbá képesek legyenek ezeket alkalmazni, illetve szándékunkban álljon azok tiszteletben tartása is.

Az elemző rendőrségi statisztikából látjuk, hogy a legveszélyeztetettebb a 7-14 éves korosztály. Az összes gyermekbalesetnek több, mint kétharmadát okozzák ilyen idős gyerekek gyalogosként, amikor váratlanul lépnek az úttestre, vagy szabálytalanul, tiltott helyen kelnek át az úttesten. Ezekben az esetekben természetesen a vagányság is szerepet játszik, de a szülői negatív példa is jól tetten érhető.

A gyermekek által okozott balesetek másik nagy csoportját a kerékpáros balesetek alkotják. Amikor egy gyermek védett helyen kerékpározik, kisebb az esélye, hogy baleset éri, bár az egyszerűnek tűnő esések is komoly sérüléseket okozhatnak. A közúti közlekedés pedig egyértelműen a speciális „veszélyes üzem” kategóriába tartozik! Nem véletlen, hogy a Nemzeti Alaptanterv is kiemelten fontos feladatként kezeli a tanulók közlekedésre való felkészítését.

 

Radnai Béláné

tanító