Erdélyi kirándulás - 8 osztály - élménybeszámoló

(2022. április 26 - május 1.)

Egy szerdai napon, nekünk gyerekeknek volt egy megbeszélésünk, a kirándulásról, amiben bemutatták a programokat, megbeszéltük a szabályokat. Április 26-án, hajnalban 3:15-kor gyülekeztünk az iskola előtt. Már mindenki izgatottan várta a buszt, ami 3:45 körül érkezett meg az iskola elé, és kezdetét vette a nagy utazás.

a galária megtekintéséhez katt a képre
A galéria megtekintéséhez katt a képre

            Közel 3 órás út várt ránk, mire átléptük a határt. Először még nem volt olyan szokatlan a környezet, hisz Alföld vett minket körül. Első állomásunk Nagyszalonta volt, ahol a Kossuth-szobornál koszorúztunk, majd megnéztük Arany János szülőházát és városát, ahol felnevelkedett. Rövidke megállónk után célba vettük a Király-hágót, azután Kolozsvárra indultunk, ahol megcsodáltuk a Szent Mihály templomot, Mátyás király szobrát és egy kis városnézés is belefért az időnkbe, majd a Tordai-hasadék felé vettük az irányt. Itt túráztuk is egy kicsit, hogy közelebbről megszemléljük a hasadékot és mindenki nevében mondhatjuk, hogy csodálatos volt a táj. Majd elindultunk a szállásra, amit késő este el is foglaltunk, és vacsora után mentünk lefeküdni.

Másnap reggeli után hosszú út állt előttünk, hiszen Törcsvár felé vettük az irányt. Miután megcsodáltuk a várat, elindultunk a Szent Anna-tóhoz, ahol a lefelé vezető úton elkapott minket egy hatalmas eső, de mire leértünk, szerencsénkre el is állt, és még egy kis kürtőskalácsozásra is maradt időnk. Mádéfalván megkoszorúztuk az 1764-ben, a székelyek ellen elkövetett mészárlás emlékére állított kőoszlopot.  Ezen a napon is későn értünk a szállásra.

A 3. napon elérkezett az a program, amit a fiúk nagyon vártak: a gyergyóújfalui általános iskola elleni futballmérkőzés, amit megnyertünk! A győzelem után a parajdi sóbányát céloztuk meg. Itt volt egy kis időnk szétnézni és megismerkedni a kunbajai nyolcadikosokkal. Korondon elmentünk egy fazekasműhelybe, ahol kipróbálhattuk a korongozást, s mindenki készíthetett magának egy-egy kerámiát, persze segítséggel. Egy másik helyszínen, még mindig Korondon, megismerkedtünk a taplászás technikájával, valamint a székelykapuk szimbolikájával. A nap legutolsó programja Szejkefürdő volt, ahol megtekintettük a 16 székelykaput és Orbán Balázs síremlékét.

Eljött a 4. nap. Úticélunk a Fogarasi-havasok voltak, ahol mindenki meglepetésére a hegy tetején, 2034 m magasban napsütésben tudtunk hógolyózni. Ezek után megtekintettük a fogarasi várat és a templomot.

Az utolsó előtti napon megismerkedtünk a Súgó-barlang kialakulásával, környezetével, majd a Békás-szorossal, amin gyalog mentünk végig, és mindenki rácsodálkozott a hely szépségére. Utána a Békás-víztározónál álltunk meg és elképedtünk annak méretein. Legutoljára a Gyilkos-tavat kerestük fel, és volt egy kis szabadidőnk szétnézni, vásárolni.

Az idő nagyon gyorsan telt, és már el is érkezett az utolsó nap. Első megállónk a Petőfi Sándor Múzeum volt, majd Segesvárra mentünk, ahol megtekintettük a történelmi emlékhelyeket, és elindultunk Berethalomra, az erődtemplomhoz. Ezt követően Déva vára felé vettük utunkat, amit sajnos nem tudtuk megnézni, hiszen éppen felújították a felvonót. Erdélyi kirándulásunk utolsó állomása Arad volt, ahol megkoszorúztuk az aradi vértanúk emlékművét, a Szabadság-szobrot és megismerkedtünk a város nevezetességeivel.

Ezek után indultunk haza. A határt átlépve mindannyian alig vártuk, hogy találkozhassunk a családunkkal.

Sok új barátot szereztünk a kirándulás alatt. Hatalmas élményekkel gazdagodva, boldogan meséltük szüleinknek az élményeinket. Köszönjük, hogy részesei lehettünk ennek a programnak!

Készítette:

Jakus Kata és Juhász Réka